KAKO BITI PROFESIONALAN BLOGER U HRVATSKOJ

“Kako postati blogger?” pitanje je koje često čujem u Hrvatskoj, a pod bloger, mislim samo na osobe koje imaju vlastitu domenu ( bez .wordpress.com or .blogger.com nadodano na ime bloga) i redovito kreiraju sadržaj koji je inspirirajuć, pun informacija te zanimljiv čitateljima.

Imati Instagram profil i pozicionirati se u društvu kao bloger a nemati stvarni blog znači da si influencer (što nije lose!) ili jednostavno wannabe.

Da bi bio/la plaćeni bloger u Hrvatskoj treba ti nekoliko stvari koje ću spomenuti u tekstu. Bez obzira koliko “jednostavno” i “bez puno uloženog truda” život blogera izgleda, nemojte da vas ta iluzija zavara jer činjenica je da je behind the scenes ogroman i težak rad koji uključuje nesane noći provedene za laptopom stvarajući sadržaj koji poslodavcu odgovara.

PIŠI O ONOME ŠTO TI JE BLISKO & PIŠI REDOVITO

Nema smisla započinjati blog sa temom koju ne poznaješ 100% te koja te ne veseli. Pronađi temu u kojoj uživaš. Fashion i Beauty čine se najpopularnije teme na balkanu, koje su ujedno i najprofitabilnije.
Razmišljaj o blogu kao o poduzeću. Hoćeš li otvoriti trgovinu namještajem ako to nije ono nešto zbog čega bi ostajao budan noćima?

Nema smila započinjati blog ako ga ne planiraš updatetati redovito. Idealno bi bilo objaviti između 3 do 5 puta tjedno, ali ako se to čini previse za početak, možete i objavljivati redovito na točno određen dan u tjednu tako da vaši pratitelji znaju kada očekivati novi post.

RAZUMIJ DA IMATI “SAMO BLOG” NIJE DOVOLJNO

Da, biti bloger zahtjevan je posao.
Moraš biti vidljiv na društvenim mrežama poput Facebook-a, Instagram-a, Twitter-a te Pintrest-a. Moj najuspješniji profil je upravo onaj na Twitter-u preko kojega dogovaram većinu poslova. Unatoč tomu, na balkanu su puno popularniji Facebook i Instagram. Najbitnije je shvatiti na koji način uputiti publiku sa društvene mreže na blog.

Također, bitno je razumjeti i poštivati psihologiju koja se krije iza svake društvene mreže. Način na koji povezuješ svoju publiku sa blogom na Facebooku uvelike se razlikuje od onoga kako to radiš na Twitter-u i Instagramu. Upoznaj svoju publiku, prati kome se obraćaš, te kad god trebaš informaciju o tome tko ti je publika, ne brini, uvijek je dostupna u području – analitika.

SADRŽAJ JE GLAVNI

Ovo je područje u kojem većina blogera griješi, jer pišu iz svog ega. Sve se svodi na “ ja, ja , ja” i “pogledajte kako sam genijalna, kako dobar život imam”. Sve je to odlično, ali možeš li na takav način opravdati svoju vrijednost poduzeću koje očekuje da pretvoriš svoju genijalnost u stvarnu prodaju?
Osobno, nije me briga kada bloger kaže koliko obožava najnoviji YSL ruž, zanima me zašto bih trebala kupiti baš taj ruž a ne onaj Chanel koji do sada koristim. Prodaj mi proizvod na način gdje se neću osijećati izmanipulirano ili dosadno.

Sadržaj uvijek mora biti originalan te personaliziran. Copy – paste činjenice o Milanu (ili bilo kojem gradu koji ste posjetili) sa Wikipedije ili tuđeg bloga može se lako prepoznati a i vrlo je očito- sve to oduzima profesionalnost u vašem poslovanju te vas čini amaterom.

Ukoliko vaši čitatelji žele znati više o na primjer “Milanu”, onda bi to i zaguglali. Ako koristiš text sa tuđeg bloga ili izvora, nemoj zaboraviti spomenuti izvor te dodati link na njega. Ljudi dolaze na vaš vlog kako bi čitali o tome kako ste vi iskusili određeno putovanje, žele pročitati vasa osobna mišljenja, a ne mišljenja ukradena od drugoga.

Također, odlučite se za jezik kojim želite pisati. Ako želite prevoditi svoj Hrvatski na Engleski, niti slučajno nemojte koristiti Google Translate.

UVIJEK IMAJ UPDATEAN PRESS KIT

U State of Style inbox i dm redovito dobivamo poruke od takozvanih blogera koji bi voljeli surađivati sa nama.  Ali, kada vas tražimo vaš Press Kit da nam pošaljete na službenu e-mail adresu, što je normalna procedura te znam zasigurno da svi moji prijatelji blogeri iz Australije i UK smatraju slanje poruka preko društvenih mreža vrlo neprofesionalno, nemojte ignorirati.

Uvijek pošaljite e-mail (preferiraje Marketink/PR odsjek), pokušavajte izbjeći kontakt preko društvenih mreža, to je za amatere.

Ako se zbilja želite istaknuti kao bloger u Hrvatskoj, updateajte svoj Press Kit redovito- sa trenutnim brojkama Google Analytics-a, Instagrama/Facebooka/YouTubea. Prvih 3-6 mjeseci moj savjet je ne javljati se nikome za suradnju,nego izgraditi blog, publiku te vidljivost.

BUDI TRANSPARENTAN

Svugdje osim u Hrvatskoj morate obavijestiti čitatelje i pratitelje ukoliko se radi o sponzoriranom sadržaju. Blogeri mogu biti kažnjeni sa desetcima tisuća ako nisu naglasili da se radi o plaćenom sadržaju te vjerujem da će u skoro vrijeme isto bit i u Hrvatskoj. Nije samo u pitanju kazna, nego je lijepo obavijestiti pratitelje da se radi o plaćenom postu bilo novčano ili besplatni uzorak. U većini slučajeva publika vam neće to zamjeriti nego sasvim suprotno- biti će oduševljeni što ste u mogućnosti zaraditi putem bloga.

DODATNA NAPOMENA– Imajte na umu da ako vaš blog počinje zarađivati veće svote, morati ćete otvoriti poduzeće. Tu ćete se suočiti sa nekoliko troškova, ali ako dobro zarađujete, neće vam biti problem. Ovo znači izdavati račune (plaćati porez).

Zapravo, uistinu me zanima koliko “profesionalnih” blogera u Hrvatskoj zapravo posluju pravilno te plaćaju porez na svaki “sponzorirani” post. Evo dobre price za znatiželjnog novinara.

POSLJEDNJE, BUDI SVOJ

Razmišljaš o glumatanju? Razmisli još jednom. Budi svoj, duže ćeš trajati.
Nadam se da ste pronašli barem neke odgovore o temi kako biti bloger u Hrvatskoj ili bilo gdje u svijetu. Imaš li i ti neki tip? Što misliš o blogerima u Hrvatskoj?

Ostavi svoj komentar uz link vlastitog bloga.

ENGLISH VERSION OF THIS POST HERE. 

 

 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *